Švicarac na novoj rekordnoj razini od 6,41 kunu

Bez autora
Jul 14 2011

Svima zaduženima u švicarcima problemi se samo nastavljaju gomilati. Prema tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) za petak, franak je dosegnuo novu rekordnu razinu od 6,41 kunu. Time će se svima koji su zaduženi u toj valuti, rate kredita dodatno povećati, a zasad se ne nazire kraj takvom trendu. Praktički iz dana u dan tečaj švicarca prema euru, ali i hrvatskoj kuni ruši rekorde. Razlog slabljenja eura i kune prema franku leži u daljnjoj eskalaciji zabrinutosti na financijskom tržištu zbog stanja javnih financija u perifernim članicama eurozone. Budući da je švicarac "sigurna luka", investitori tamo bježe pa se stvara aprecijacijski pritisak na franak. Nitko sa sigurnošću ne može reći do kada će on jačati, no očito je da se dužnička kriza neće tako skoro riješiti i da će švicarska moneta zasigurno biti na ovakvim razinama do kraja godine, ako ne i cijelu prvu polovicu 2012. Zasad se švicarsko gospodarstvo solidno oporavlja i nema većih inflatornih pritisaka.

Švicarac na novoj rekordnoj razini od 6,41 kunuSvima zaduženima u švicarcima problemi se samo nastavljaju gomilati.

Prema tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) za petak, franak je dosegnuo novu rekordnu razinu od 6,41 kunu. Time će se svima koji su zaduženi u toj valuti, rate kredita dodatno povećati, a zasad se ne nazire kraj takvom trendu.

Praktički iz dana u dan tečaj švicarca prema euru, ali i hrvatskoj kuni ruši rekorde. Razlog slabljenja eura i kune prema franku leži u daljnjoj eskalaciji zabrinutosti na financijskom tržištu zbog stanja javnih financija u perifernim članicama eurozone, tvrde analitičari.

Direktorica Direkcije ekonomskih istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković-Matijević ističe da će švicarski franak biti sigurno utočište sve dok na svjetskim tržištima i primarno na europskom vlada nesigurnost zbog razvoja dužničke krize.

Budući da je švicarac »sigurna luka«, investitori tamo bježe pa se stvara aprecijacijski pritisak na franak. Nitko sa sigurnošću ne može reći do kada će on jačati, no očito je da se dužnička kriza neće tako skoro riješiti i da će švicarska moneta zasigurno biti na ovakvim razinama do kraja godine, ako ne i cijelu prvu polovicu 2012. Zasad se švicarsko gospodarstvo solidno oporavlja i nema većih inflatornih pritisaka.

»Očekujemo jak franak, no hoće li ići prema paritetu jedan naprema jedan u odnosu na euro, tek će se vidjeti«, kaže Živković-Matijević. Tijekom prijepodnevnog trgovanja u četvrtak tečaj euro-franak pao je na razinu ispod 1,15, što je njegova nova najniža povijesna vrijednost. Zaključuje da će se, posljedično, švicarski franak u odnosu na hrvatsku valutu kretati do kraja godine na razinama iznad 6 kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik